763 gevallen darmkanker ontdekt

bron: www.nos.nl

In het eerste halfjaar van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is bij 763 deelnemers darmkanker ontdekt. Bij bijna 4000 mensen werden gevorderde poliepen gevonden. Sommige poliepen kunnen uitgroeien tot darmkanker.

Er deden bijna 130.000 mensen mee aan het bevolkingsonderzoek. De doelgroep, mensen tussen de 55 en 75 jaar, kreeg een ontlastingstest thuis gestuurd. Deelnemers moesten zelf in hun ontlasting prikken met de test en die terugsturen voor analyse. Die werd in opdracht van het RIVM uitgevoerd door het Erasmus MC en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

Wachtlijsten

Volgens het RIVM is de kans groot dat de 763 mensen bij wie darmkanker werd aangetroffen, zonder het onderzoek niet hadden geweten dat ze de ziekte hebben. "Het is een ziekte die vaak heel laat ontdekt wordt", zei Annemiek van Bolhuis van het RIVM in het NOS Radio 1 Journaal. "Door dit bevolkingsonderzoek is in ieder geval bij deze mensen vastgesteld dat ze darmkanker hadden en je kunt alleen maar gissen wanneer dat anders gevonden zou zijn."

Kort na het begin van het onderzoek liepen de wachtlijsten voor een inwendig onderzoek fors op. Daarom is besloten om tijdelijk minder mensen uit te nodigen voor deelname. De laboratoria konden het werk wel goed aan, zegt het RIVM.

Sterfgevallen voorkomen

Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Het bevolkingsonderzoek kan volgens het RIVM over de periode 2010-2039 een gemiddelde van 1400 sterfgevallen per jaar voorkomen.

Op de langere termijn zullen dankzij het onderzoek jaarlijks 2400 minder mensen overlijden aan darmkanker, verwacht het RIVM.

Waar Cobra Medical voor staat!

  • Wij zijn een vernieuwend bedrijf;
  • De patiënt staat bij ons centraal;
  • We leveren producten/diensten met een toegevoegde waarde;
  • Onze medewerkers zijn gekwalificeerd.

 

Cobra Bestelformulier

Download het Cobra Bestelformulier.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief van Cobra Medical.

Afmelden

Afmelden nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen, kunt u zich hier afmelden.

Aanmelden